Hvordan velge riktig/billigste strømleverandør?

Det å finne den beste og rimeligste leverandøren av strøm kan ved første øyekast virke som en håpløs oppgave. Det er veldig mange leverandører å velge blant og det er ikke nødvendigvis så lett å se forskjell i jungelen. I tillegg kan det være noen useriøse aktører der ute, så tunga må holdes rett i munnen. Hvordan skal du finne den rette strømleverandøren for deg?

Med flere titalls forskjellige leverandører, kan alle gå seg vill i jakten på det beste, rimeligste eller mest miljøbevisste valget. Det finnes heldigvis flere portaler på internett som kan hjelpe deg med dette valget. Strømprisene er i stadig endring og hvilken leverandør som til enhver tid leverer den billigste strømmen forandrer seg ofte. Det kan være andre elementer som avgjør det endelige valget.

Fossil eller fornybar strømkilde?

I Norge produseres strøm stort sett fra vannkraftverk strategisk plassert i hele landet. Hvor strømleverandøren har sitt hovedkontor har ikke noe å si for hvor du bor i forhold, men det er mer komplisert enn det. Noe av strømmen vi produserer eksporteres til utlandet, og noe av det vi forbruker importeres som billigere strøm produsert på forurensende, fossile kilder som kull, gass eller atomkraft.

Det er en metode som kan gi deg som forbruker en forholdsvis ren samvittighet i forhold til strømbruken. Opprinnelsesgarantier kan dokumentere at strømmen du bruker er produsert med fornybare kilder. Dette er en tilleggstjeneste som kjøpes ved siden av strømmen, men i Norge er det ikke vanlig praksis da det er godt kjent at nært alt av strøm produsert i Norge produseres med fornybare kilder.

Få oversikt i et uoversiktlig marked

Det vil kreves mange spaltemeter for å gå i dybden på hvordan markedet for kraft fungerer, men veldig forenklet kan det sies at det er monopol på nett (nettleie) og fri konkurranse på strøm/kraft. Prisene her varierer på timesbasis og styres av tilbud og etterspørsel, samt ledig nettkapasitet. For å hjelpe den vanlige forbruker finnes det flere gode alternativer som overvåker denne strømbørsen for deg.

Det er mange nettsteder som tilbyr å hjelpe deg med å finne den leverandøren som best passer deg og ditt forbruksmønster. Her kan det være en fin tommelfingerregel å benytte seg av mer enn én sammenligningsside, da dette også kan være et uoversiktlig terreng. Det er mange kommersielle aktører som kan være ute etter å styre deg i visse retninger.

Hva lønner det seg å velge?

Ja, hva skal du velge? Skal du gå for en fastprisavtale for å ha full kontroll hver måned, eller er det spottpris som er tingen? Med billigst strøm i dag, men kanskje dyrest i morgen, kan det føles som en risikabel, men potensielt lønnsom avtale. Eller skal du bare la markedet styre og gå for en avtale med flytende, variabel pris?

Det er fordeler og ulemper med alle valgene, men for å få en som passer deg best må litt egeninnsats medregnes. Hvilken type forbruker er du? For en stor enebolig med høyt forbruk kan en fastprisavtale lønne seg, om bare for oversiktens skyld. I en mindre leilighet eller med et lavere forbruk, så kan en spotprisavtale være rimeligere da utslagene på topp og bunn blir mindre.

Det store valget

For å være sikker på at valget av strømleverandør er det rette, så er det flere faktorer som skal stemme, men med variasjonene det er i strømpriser på kort og lang sikt, vil det alltid være noe «bedre» å bytte til. Det kan absolutt lønne seg å sette seg ned og bruke tid på å finne ut av hvordan strømforbruket har sett ut over tid.

Når valget er tatt

Valg av strømleverandør er et viktig valg, og over tid kan det spares flerfoldige tusen kroner i løpet av et år på den rette avtalen og leverandøren. Hva du ønsker å basere valget ditt på er selvfølgelig helt opp til deg, men at det settes av litt tid for avgjørelsen, kan åpne vinduer til nye verdener for deg og dine. Følg strømmen dit du vil!