I Norge er vi vant til å tenke at strømmen vi bruker kommer fra vannkraft. Stort sett er dette sant, men Norge importerer også strøm. Dette kan skje hvis det har vært en tørr sommer, og dermed lite vann i magasinene. Om vinteren da er kald og vi må importere strøm, kan denne komme fra kullkraft, gasskraft eller atomkraft.
Det er altså ikke sikkert at all strømmen du bruker er like miljøvennlig. Du kan heller ikke se på lyspæren som lyser, hvilen kraftkilde den får strømmen fra. Det er mulig å kjøpe garantert fornybar strøm, men det er samtidig viktig at vi alle prøver å redusere forbruket. Dette er et enkelt miljøtiltak, som alle kan være med på.
Hva bruker vi mest strøm til?
De fleste av oss bruker mest strøm på å varme opp boligen. Ulike undersøkelser viser at omtrent 60 % av strømmen går til oppvarming. Når vi vet at rundt 15 % går til varmtvannsberederen, da vet vi ganske mye. Det er selvfølgelig mest å hente der vi bruker mest, og du kan gjøre mye med enkle grep, som ikke går ut over livskvaliteten din.
Hvis du varmer opp boligen din med strøm, kan du vurdere å senke romtemperaturen. En tommelfingerregel er at: å senke temperaturen med én grad, gjør at du bruker 5 % mindre strøm til oppvarming. Sjansen for at du faktisk legger merke til én grads forskjell er ikke stor, så her kan det være mye å hente! Når det gjelder varmtvannsberederen, er det enkelt; dusj kortere.
Ta vare på varmen
Det er selvfølgelig store forskjeller på gamle og nye bygninger. Du kan likevel ta en liten runde i din egen bolig for å sjekke hvordan det står til. Sjekk om det trekker fra dører og vinduer, for her kan du miste mye varme. Hvis du monterer tetningslister der det trekker, tar du bedre vare på den varmen du har.
Hvis du bruker strøm til oppvarming, kan det være lurt å bytte ut gamle panelovner. Nyere ovner har gjerne bedre termostat, og kan stilles inn til å ha ulik temperatur til ulike tider. Å senke temperaturen litt på natten, og ikke minst når du ikke er hjemme, kan gi store utslag på strømregningen. Husk også å lufte raskt og effektivt.
Små grep gjør en forskjell
Vi bor i et land der det er mørkt en stor del av året, og du har kanskje mange lyskilder? De fleste har det. Et enkelt grep er derfor å bytte ut lyspærene. Kjøp LED-pærer eller sparepærer – disse bruker mindre strøm. Det finnes dessuten smarte LED-pærer til bruk i utelamper – disse slår seg automatisk på når det begynner å mørkne.
Alt elektrisk utstyr bør slås helt av når det ikke er i bruk. Kanskje tar det litt lenger tid å slå på TV´en neste gang, men ikke så mye at du ikke fort blir vant til det. Vent med å sette på vaskemaskin og oppvaskmaskin til de er fulle, og bruk ECO-program når du først setter dem på. Da vil du spare både vann og strøm.
Når du skal kjøpe nytt
Fra tid til annen må du kjøpe nye elektriske artikler til hus og hjem. Da kan det være greit å vite at dette er utstyrt med energimerking. Om du er usikker, kan du spørre i butikken. Husk at et kjøleskap skal vare i mange år, så det som ser ut som en liten forskjell kan bli ganske stor over tid.
På kjøkkenet
Tin mat i kjøleskapet over natten i stedet for å tine det i mikrobølgeovnen rett før bruk. Husk å bruke lokk når du skal varme opp noe i en kjele, og sett kjelen på en plate som har rett størrelse. Ikke sett varm mat i kjøleskapet eller i fryseren. Da vil det gå mer strøm på å holde riktig temperatur.